Resepi sotong goreng ikan masin

Assalamualaikum.. harini Chef Liyana teringin nak kongsi satu resepi yang Chef Liyana cuba semasa berbuka tadi ye puan-puan.. Tapi kerana Chef Liyana tertidur, maka Pembantu Chef Yon yang masak ehem! Pembantu okeh.. haha. Tinggi sangat darjat ko liyana.. 

Okeh, tanpa membuang masa, mari kita mulakan! ^^


 Ni sotong. or nama lain, Hot Squidward. potong ikut suka hati. nak bulat, nak memanjang, nak bentuk love, lantak la. Then, 

cik maya, saya pinjam gambo awak ye.. *sambil tlg promote nih* heheh
Rebus sampai lebih kurang empuk ye puan-puan.. Jangan lupa toskan. Kang tak pasal2 bukan jadi resepi goreng ikan masin, nescaya jadi sotong pulang kembali ke lautan.. Okeh, pahtu..



Okeh. cincang bawang putih, cili padi tu nak masuk beso2 pun boleh, nak letak tepi dapur je pun bolehhhh. And daun kari tu, buangkan batang dia. Pastu asing. Asing tu dalam erti kata lain, tolak ketepi dulu. Then we proceed to..

ni gambo dari blog sotong laut. best plak tgk blog dia weh.. foodsssss!!!
Amek hot squidward macam dalam 1st gambo tu (tp after korang potong bentuk love la), and celup dalam 1 bijik telur. Then golek atas tepung serbaguna sampai betul2 lekat. Pastu deep fry kan hot squidward tadi. hehe.. Ketepikan. Seterusnya ye puan-puan....


Amek 2 biji telur masin, kukus dalam 5 minit cenggitu. pastu kuarkan.. amek yang kuning telur dia taw. Kalau yang putih dia tu, kang masin sangat lak rasanya. Ah tapi sukati korang la nak amek dua2 ke ape.. Yang kuning telur tu, korang mash kan dia. Amboi, dah macam mash potato KFC plop. Hehe.. Hancur kan dia ye puan-puan. Kendian....


Baiklah.. untuk puan-puan yang baru 1st time nak jenguk dapur, takpe. Jangan segan2. Ni saya perkenalkan - kuali tembaga. Tp saya suggestkan puan-puan pakai je la kuali ape2 pun. Kuali ni macam grand sangat le pulok untuk masak sotong goreng ikan masin ni ha..

Ok ye puan-puan.. Panaskan kuali ni, letak mentega sket.. pastu tumiskan gambo no 3 tu ye.. tumis sampai wangi. Sambil tu masukkan kuning telur yang dah mash kan tu. garam and lada sulah. Kacau. Tak lupa juga ye puan-puan, masukkan 2 sudu besar susu cair, dan tunggu hingga mendidih.. 


Haaa.. Mendidih sampai jadi camni gittew~~ Hehehe.

Lepas berbuih kan puan-puan, masukkan sotong tadi. Goreng sampai dia sebati / kering.

SIAP!

Oh ye. saya takde gambo yang betul2 cantik untuk masuk dalam ni, hahahha.. anggap la akhirnya puan-puan sekalian dapat sotong yang betul2 enak ye.. Kekeke

Sekian dari saya, Chef lagi-banyak-cakap-dari-memasak. 

1 penjawab bebelan:

Maria Menado~ September 7, 2012 at 6:33 AM  

amboih... chef liyana.. pfffttts.! hahaha.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © it's a whole new world of Lianna lil Boogie!

Design by Emporium Digital via Blogspot templates